Enkle steg til det perfekte påskebålet

Man må være tolmodig når man skal fyre opp et bål og snarveier straffer seg. Jeg tar derfor matpause og tenner bålet før jeg blir sulten, hvis ikke faller stemningen raskt og jeg har lett for å bli irritert.

Det første jeg samler inn til bål er bjørkenever. Bjørkenever er den ytterste barken på bjørketrærne som enkelt kan rives av. Ikke bruk kniv – det ødelegger trærne og ser stygt ut. Det beste bålet er laget slik at ingen ser det har vært noen der i ettertid.

Bjørkenever er enkelt å fyre opp men brenner raskt. Vi har derfor behov for kvister og større pinner til ved. Kvistene brukes kun når man fyrer opp bålet så en god håndfull er ofte nok. Vedmengde er vanskelig og beregne og ofte må man hente mer underveis. Gran og furu er best å bruke på bål. Kvistene skal være så tørre at selv tykke kvister er enkel å knekke av, og finner du et tre som har vært død lenge kan du knekke av store greiner å dra med til bålet.

Start med å grave deg ned til bakkenivå når du skal tenne bålet. Et bål som graver seg ned i sneen blir ueffektiv med all fuktigheten rundt. Start derfor på bakken og legg bjørkeneveren i en haug på midten. Sett småkvistene som en tipilignende form rundt – pass på så de ikke står for tett. Uten oksygen blir det ingen ild.

Når bålet brinner bygger jeg opp med de store pinner/ døde trestammer. Det har ikke så mye å si hvordan de ligger så lenge du ser at bålet får luft. Ofte prøver jeg å bygge de opp slik at kaffekjelen står stødig på toppen. Det beste er å vente det er en seng av glør å sette kjelen på, men så tolmodig er jeg ikke. Et bedre tips er å lage seg en ‘kaffekjeleholder’ ved å stikke en lang pinne ned i sneen. Trenger pinnen ekstra støtte for å stå spikker man til en y formet pinne og støtter opp under med.

Annonse • Disse knivene har et hakk på toppen slik at du enkelt kan løfte av kaffekjelen. Du finner de på www.larsmonsen.no

• Er skogen våt og det er vanskelig å få fyr på bjørkenever er tamponger supre å bruke til opptenning.

 

• Se etter bjørkenever på tur til bålplassen og samle underveis.

• Kongler gir mye røyk men gløder lenge dersom man vil lage mat på glo.

• Sotete kaffekjeler bruker 30% mer energi. Jeg bruker derfor å vaske kaffekjelen i snø eller mose for å få av det værste.

Ravn er en god vedsanker og hjelper til så godt han kan

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *