Trekanten i trollheimen

Årets påsketur ble trekanten i Trollheimen som er en av Turistforeningens ti mest populære turer å gå. Navnet kommer av at man går mellom tre turisthytter som danner en trekant på kartet.  På vinteren vil jeg anbefale å gå trekanten fra Jødalshytta – Trollheimshytta – gjevilvasshytta – Jødalshytta, altså mot klokka.

På turisthyttene kan man kjøpe fullpensjon som innebærer kost og losji, påfyll på termos og nistepakke som man selv smører under frokosten. Siden jeg skulle sove på turisthyttene fikk jeg plass til hele pakkelisten i en dagstursekk. Lakenpose, hundemat, kart, håndkle, toalettsaker, termos og kopp var alt jeg trengte. Turisthyttene er tilrettelagt for hund med hundebur og tepper hunden kan ha i buret. På Jødalshytta og Trollheimshytta sover man i samme rom som hunden, men på Gjevilvasshytta sover hunden i ‘vedskjulet’ ved siden av. Det er derfor lurt å ha med vinterdekken til hunden denne natten.

Annonse: www.larsmonsen.no Hundeniste som Ravn fikk på Trollheimshytta

 

Dag 1: Jødalshytta – Trollheimshytta via trollhetta

Jødalshytta til Trollheimshytta er en fin tur på rundt 22km (27km fra parkeringen). På turen går man forbi trollhetta som er en spektakulær fjelltopp på 1614 moh. Turen opp er bratt og krevende så det kan bli tøft å kombinere trollhetta på tur til Trollheimshytta. Jeg vil heller anbefale å sove to netter på Jødalshytta og gå trollhetta som en dagstur. Dere kommer ikke til å angre på det valget, utsikten er spektakulær!

På toppen av Trollhetta

På toppen av trollhetta

C2884F7F-748E-4907-B5F2-4A06A20963AD

Grunnet høy snøskredfare er det farlig å gå svartådalen. Vinterruten går derfor rundt nordsia av trollhetta som gir en lengre motbakke fra start. Når du kommer til toppen sv bakken blir terrenget ganske flatt før man tydelig ser snota stikke frem. Herfra stuper løypa ned gjennom granskog til gråsjøen og følger isen på vannet til skogen inn mot hytten.

Fra Trollheimshytta ser man rett på snota (1648moh). Snota er den nest høyeste fjelltoppen i området, og jeg anbefaler å bli to netter på Trollheimshytta slik at man kan gå snota som en dagstur. Turen er bratt og lang med utsatte steder og passer best til de som har noe erfaring på fjellet i vinterføre. De som jobber på hyttene kan dele erfaringer og vise løype over hvor man bør gå for å holde seg trygg på kartet.

Snota før man begynner nedstigningen mot Trollheimshytta

Snota fra Trollheimshytta

 

Dag 2: Trollheimshytta – Gjevilvasshytta

Denne dagsetappen er på 18km der det er motbakke halve dagen, og nedoverbakke ned til Gjevilvasshytta. Turen starter med å gå opp til slettådalen før du går noen km innover fjellet. Reinsdyrene skal snart kalve, og vi fulgte reinsdyrsporene etter at samene har samlet reinen inne i dalen.

I reinsdyrenes fotspor gjennom slettådalen

Midt i dalen vender man mot Gjevilvasshytta og motbakkene starter. Nesten på toppen kan su velge å gå innom Blåhø (1671moh) som er den høyeste fjelltoppen på denne turen. Da har du ca 250 høydemeter ekstra å bestige. Dropper du Blåhø går du rett over til morra –  herfra blir det kun nedoverbakke de siste km til Gjevilvasshytta.

Annonse: www.larsmonsen.no
Snota i bakgrunnen. Herfra så vi også trollhetta og blåhø

 

Dag 3: Gjevilvasshytta – Jødalshytta

Dette var den letteste dagsetappen. Turen er på 22 km (27km til parkeringen) i slak motbakke til man kommer til et sted der samene samler reinsdyrene sine. Herfra er det en slakk nedoverbakke mot Jødalshytta. Altså en behagelig etappe å avslutte turen på, og fint for hunden å trekke over lengre perioder. Her så vi mange ryper og fuglehunden Ravn var i godt humør.

Vi så flere spor etter jerv

Kort oppsummert får denne turen terningkast 6 fra meg! Føret var perfekt, solen varmet og humøret var på topp. Det er alltid like hyggelig og komme til turisthyttene for nordmenn på tur snakker sammen! Jeg går på tur alene men kommer alltid raskt inn i ‘gjengen’. Det blir kortspill, kaffe/te, kake og gode historier forran peisen i stuen på kvelden. Tiden står stille, ingen har dekning og dagligdagse gjøremål ligger igjen hjemme. Det har sin egen sjarm og må oppleves. Turen er merket ‘ekstrem’ men du slipper å bære tung sekk. Telt og mat legger du igjen hjemme, så ordner turisthyttene resten slik at du har mer krefter til neste dagsetappe.

 

  • Det er mange små sætre rundt Jødalshytta og Gjevilvasshytta

    Utsikten fra gjevilvasshytta

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *